
Frågor och svar
Här har vi samlat vanliga frågor och svar om Alltid öppet.
Generella frågor och svar
Nej, appen kräver ett svensk mobiltelefonnummer.
I nuläget betalar du avgiften för videobesök via faktura.
Framöver kommer även betalning med Swish att bli möjlig.
Alltid öppet-appen finns i nuläget bara på svenska.
Ja, du kan chatta med de mottagningar som har valt att använda den funktionen.
Du kan genomföra ärenden som inte resulterar i en bokning. Det kan vara att starta en chatt, använda egen provhantering, genomföra förlossningsönskemål eller ställa dig i en drop-in-kö.
Personer med skyddade personuppgifter kan inte genomföra bokade videomöten eller bokningar till mottagningsbesök. Om du försöker göra en bokning kommer den automatiskt att avbokas inom 5-30 min. Du får ett sms om avbokningen.
Kalendern i appen är dynamisk och visar klockslagen utifrån den tidszon där du befinner dig.
I sms:et med bokningsbekräftelsen är det alltid den lokala tiden för Stockholm som anges.
Problemet kan uppstår i vissa Android-versioner där Freja eID inte kan öppnas direkt från inloggningsrutan. Du behöver i stället öppna Freja eID Plus manuellt.
Följ dessa steg:
- Öppna Alltid öppet
- På den blå knappen Logga in med BankID: klicka på de små pilarna till höger
- Välj i listan Freja eID plus på annan enhet
- Stanna kvar på din mobil, öppna appen Freja eID plus manuellt
- Skriv in din säkerhetskod
- Växla tillbaka till Alltid öppet
- Du är nu inloggad
När du registrerar dig som användare i Alltid öppet ger du ditt samtycke till att få sms-aviseringar om bokade besök och andra ärenden till det mobiltelefonnummer du uppgivit.
Sms skickas bland annat när du fått en bokad tid samt som påminnelse 15 minuter innan ett bokat möte ska äga rum.
I appen kan du välja hur du vill få dina meddelanden: som ett pushmeddelande eller som ett sms. Du kan även välja att få dina meddelanden som både push och sms.
Ett push-meddelande från Alltid Öppet kommer upp omedelbart på din mobiltelefon eller platta (Android/iOS). Push-meddelanden kommer även visas som en ruta i toppen av appen som talar om vad du precis blivit aviserad om. Ett pushmeddelanden visas på alla enheter du loggat in på med ditt installerade mobila BankID.
Ett sms skickat från Alltid öppet, skickas cirka 15 min efter att vårdpersonal gjort en bokning/skickat ett meddelande till dig. Sms visas inte upp som en ruta i appen.
Frågor och svar om mitt ärende
Prova att dra med fingret från rubriken ”Mina ärenden” i toppen av appen under ditt namn nedåt, så görs en forcerad uppdatering för att kontrollera nya ärenden.
Med tjänsten Förnya recept kan du förnya upp till fem läkemedelsrecept vid ett och samma tillfälle. Enkelt och kostnadsfritt!
Behöver du fler än fem recept, starta ett helt nytt erbjudande/formulär och förnya resterande recept.
Så här går det till
- Ladda ner appen Alltid öppet till din mobil eller surfplatta.
- Logga in och gå till Sök vård > Recept, hjälpmedel, behandling och administration > Recept och läkemedel eller titta bland erbjudandena hos din egen vårdcentral eller annan mottagning som skrivit ut medicinen.
- Svara på några frågor i ett formulär och godkänn att läkaren
hämtar information från din läkemedelsförteckning. - Du får svar inom fyra dagar.
Bra att veta: Om det är mer än ett år sedan du besökte din vårdmottagning, eller om du har narkotikaklassade läkemedel, behöver du träffa en läkare för att förnya receptet. Boka ett videomöte eller besök på din vårdmottagning, då betalar du ordinarie patientavgift.
Nej, du blir inte automatiskt omlistad.
I samband med videomöte används Region Stockholms journalsystem TakeCare. Du som patient kan se din journal genom att logga in på 1177 Vårdguidens e-tjänster.
Ja, alla bokningar som gjorts av dig eller din vårdmottagning finns sparade i din profil. Det gäller både fysiska besök och videomöten.
Klicka "Ärenden" så ser du historiken för dina möten med vården.
Öppna ärendet och klicka på ”Avsluta ärende”.
- Öppna ärendet under Mina ärenden.
- Klicka på raden med datum och tidpunkt som du vill avboka.
- Välj ”Avboka”.
- Om du inte kan välja "Avboka" (det är inaktivt) kan det bero på att mötet är för nära i eller att tiden inte får avbokas.
Om tiden ändå behöver avbokas får du kontakta mottagningen per telefon för att göra en avbokning.
Du loggar in på 1177. Klicka på "Övriga tjänster" och sedan på fliken "Alla övriga tjänster".
Skrolla ner till "Intyg". Klicka på "Mina intyg" så hittar du ditt intyg där.
Frågor och svar om teknisk kringutrustning
Appen kan användas med iOS version 12 och senare, samt Android version 8 och senare.
Information om äldre Android-versioner:
Sedan i februari 2022 krävs version 8 eller senare av Android för att Alltid öppet-appen ska fungera. Det beror på att Google Play inte längre stödjer äldre versioner.
Förändringen berör ett flertal olika appar, däribland Alltid öppet.
För att kontrollera vilken Android-version du har, se Googles supportinformation här
Testa att använda Alltid öppet via din webbläsare istället: alltidoppet.nu.
Ibland kan problemet bero på att du har en gammal version av appen som medför att inmatning inte alltid fungerar, testa alltid med att hämta senaste versionen från Google Play eller Apple Appstore.
Olika typer av extra nedladdade tangentbord och förstoring av texter kan medföra problem med inmatning, om möjligheten finns testa att byt till telefonens standard tangentbord och font och slå av fet eller *kursiv* stil.
Kontrollera i telefonens inställningar att appen Alltid öppet får använda kamera och mikrofon.
Om du inte vet hur man gör kan du logga in i appen och välja valet "Support" under "Support och vanliga frågor". Där finns beskrivet steg för steg hur du gör för att ge tillgång till kamera och mikrofon för de vanligaste telefonmodellerna.
Om det ändå inte fungerar för din telefon, eller om inställningarna ser annorlunda ut, läs i din telefons manual om "Behörighet och ge rättigheter till kamera och mikrofon".
Frågor och svar om videomöte
- Kontrollera att du har godkänt att använda kameran på din telefon eller surfplatta.
- Kontrollera att du har bra 5G alternativt 4G-täckning där du befinner dig.
Om du har valt att ha en spärr i din journal så kommer inte dina bokningar att bli synliga i Alltid öppet. Du kan se meddelanden, vissa erbjudanden, kallelser men inte bokningar. Du kan inte heller starta och genomföra videomöten som är skapade i en bokning.
Det är dock möjligt för vården att bjuda in dig till ett videomöte ändå. Om du vet med dig att du har en spärr i journalen så kan du med fördel nämna detta för din behandlande vårdkontakt så de kan bjuda in dig till videomöte en alternativ väg.
Nej, vi ringer inte upp. Däremot skickar vi dig ett sms 15 minuter innan besöket ska ske med en påminnelse om att det är dags för dig att logga in i appen och starta videomötet. Då är du plats och redo för videomötet. Mötet börjar sedan när vårdpersonalen också ansluter sig till mötet.
Här finns mer information om hur ett videomöte går till, se länk. https://www.slso.regionstockholm.se/vard-hos-oss/alltid-oppet/sa-gar-videomotet-till/
Ja, det går bra att vara med i ett videomöte som anhörig, anställd eller annan kontakt till patient. Vården bokar då ett flerpartsmöte och skickar dig en inbjudan i ett sms med information och länk. Du kan även få inbjudan via mejl eller annan plattform. Du följer länken och ansluter med webbläsaren på telefon, surfplatta eller dator. Du kan logga in med BankID eller Freja+. Du kan också logga in anonymt genom att fylla i ett valfritt namn och mobilnummer. Då får du ett sms med en engångskod till mötet. Du deltar enbart som tredje part och inga uppgifter om dig sparas i din användarprofil eller i journalsystemet.
Ja, det går bra. Logga in på alltidoppet.nu
Frågor och svar om barn
Nej, det SäkerhetsID som bland annat Swedbank, sparbankerna och Länsförsäkringar ger ut till ungdomar är endast möjligt att använda för utfärdarens egna tjänster. Det går alltså inte att logga in i appen med detta.
För att själv logga in i Alltid öppet behöver barnet ha eget BankID eller Freja eID Plus.
Ungdomen behöver ha BankID eller FrejaID Plus och laddar ner appen Alltid öppet på smartphone eller surfplatta. Sedan kan hen logga in och använda tjänsterna i appen.
Vårdnadshavare kan vara med vid videomöten, men inte logga in som ombud för barn/ungdom som fyllt 13 år.
Ja, om barnet är under 13 år kan du registrera dig som ombud och utföra ärenden för barnet i appen.
Du loggar in i appen med din egen inloggning och väljer "Agera ombud för ditt barn" (blå knapp på startsidan). Där lägger du till ditt/dina barn, och uppgifterna kontrolleras sedan mot Statens personadressregister (SPAR).
För att du ska kunna agera ombud krävs att du är registrerad vårdnadshavare hos Skatteverket .
Frågor och svar om e-kallelser
E-kallelsen innehåller information från din vårdmottagning, bland annat tid och plats för ditt besök. Den kan även innehålla annan viktig information som du behöver läsa igenom innan du kommer till oss. Till exempel instruktioner om provtagning eller andra förberedelser.
Om du har appen Alltid öppet och bokar tid hos en vårdmottagning som använder sig av elektronisk kallelse kommer du att få kallelsen till din Alltid öppet-app. Du får även en avisering om att det finns en kallelse att läsa. Logga in i Alltid öppet för att läsa kallelsen.
I dagsläget är det inte alla vårdmottagningar som erbjuder e-kallelser.
Du behöver ha appen Alltid öppet i din telefon eller surfplatta. Du behöver inte göra någonting särskilt, funktionen är redan föraktiverad i appen.
När du bokar tid hos en vårdmottagning som använder sig av e-kallelser kommer du att få din kallelse till Alltid öppet. Du får också ett sms som talar om att kallelsen kommit.
Det är inte alla vårdmottagningar som använder sig av e-kallelser i nuläget. Om din mottagning inte använder e-kallelse så kommer du att få ett brev med posten, precis som tidigare.
När en e-kallelse har skickats till dig får du en avisering. Då kan du logga in i Alltid öppet och läsa kallelsen.
Den här korta filmen visar hur det går till:
Så här fungerar det när du får en elektronisk kallelse i appen Alltid öppet (01.16 min)
När du har fått en e-kallelse får du en avisering till det telefonnummer som du angivit i din profil i Alltid öppet. Där står det att du har fått en kallelse. Det är viktigt att du loggar in i appen och öppnar kallelsen där. Den innehåller viktig information inför ditt besök.
Det kan bero på att du inte hade öppnat din elektroniska kallelse i appen Alltid öppet. Efter 48 timmar går olästa e-kallelser till utskrift och skickas med post. Det gör vi för säkerhets skull, för att ingen ska missa sin bokning på grund av problem med telefonen eller appen.
Om brevet har hunnit skickas iväg får du kallelsen i brevlådan även om du har bokat av tiden. Då kan du bara bortse från kallelsen.
Informationen i den kallelse som redan är skickad från vårdmottagningen ändras inte även om tiden bokas om. Mottagningen behöver i så fall skicka en ny kallelse.
Som standard får du din e-kallelse även till din digitala brevlåda, om du är ansluten till Kivra eller Min myndighetspost.
Observera att du kan behöva göra separata inställningar i Kivra respektive Min myndighetspost för att få dina kallelser dit.
Du kan välja bort att få kallelser till din digitala brevlåda genom att avaktivera e-kallelser där.
Så länge du har ett konto i Alltid öppet kommer kallelser att skicks till appen.
Alla e-kallelser som inte har lästs efter 48 timmar skrivs ut och skickas per post, så om du inte kunnat läsa den elektroniska kallelsen får du den i brevlådan till din folkbokföringsadress.